Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Vad kan egentligen ögonsmärta betyda?

Vad kan egentligen ögonsmärta betyda?

Råd och tips       
Vad kan egentligen ögonsmärta betyda?

Som i fallet med andra åkommor kan även ögonsmärta orsakas av många olika faktorer. Ibland orsakas den av sjukdomar eller åkommor men ibland även vanlig trötthet

När vi lider av smärta kring våra ögon frågar vi oss varför den uppstått, samtidigt som vi letar efter sätt att avvärja smärtan. Hur intensiv är smärtan? Hur ofta uppkommer smärtan? Var exakt finns de? Svaren på dessa frågor hjälper oss att bedöma om det är ett allvarligt medicinskt tillstånd där det är nödvändigt att träffa en läkare.

 

En vanlig orsakar till smärta kring ögonen är att vi känner en irritation, de faktorer som ofta är ansvariga för smärtan är de vanligaste typer av allergener, som damm, pollen, cigarettrök etc. Ögonsmärta kan också uppstå beroende på vilken typ av arbete vi utför. Långsiktig koncentration med ögongen orsakar trötthet. Särskild utsatta för denna typ av smärta är människor som arbetar vid datorn eller vars arbetsplats är alltför intensivt eller för dåligt upplyst. även om dessa åkommor inte är alltför allvarliga bör man tänka på att besöka en ögonläkare eller förändra arbetsvillkoren på sin arbetsplats.

 

En sällsynt orsak till ögonsmärta är att passagen av hornhinnan eller bindhinnan utsätts för något främmande föremål. Ett typiskt kännetecken av denna smärta är att man ofta blinkar. Denna smärta kan även påverka vår syn. För att förhindra en skada på synnerven gäller det att omedelbart besöka doktorn.

 

Ögonsmärta kan också vara en symptom av en allvarlig sjukdom. En av dessa sjukdomar är grön starr. I detta fallet har man att göra med mycket starka attacker av plötslig smärta i ögonen, vilket kan utstråla impulser mot käken , tinningen eller bakhuvudet. Ett annat symptom av ögonsmärta är att man får synproblem där bilden blir suddig, att man drabbas av fläckar i synfältet eller regnbågescirklar i synfältet. Ett annan åkomma är när man förflyttar ögongloben och byter riktning och känner smärta kan vara inflammation av synnerven.