Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Omvänd svartsjuka eller svartsjuka gällande tidigare partner eller partners

Omvänd svartsjuka eller svartsjuka gällande tidigare partner eller partners

Råd och tips       
Omvänd svartsjuka eller svartsjuka gällande tidigare partner eller partners

Läs och ta vara på informationen om vad man ska göra i händelse av att man i ett förhållande drabbas av svartsjuka rörande tidigare partner eller partners.

Hur vet jag att det är svartsjuka?

Svartsjuka är en slags bakåtsträvande rädsla för förlust av kärlek rörande sin partners förflutna. Det drabbar människor som älskar sin partner väldigt mycket och inte kan acceptera det faktum att partnern tidigare har levt i en relation med en annan person, speciellt när det kom till ett stort engagemang eller äktenskap. En svartsjuk person tvivlar på sina känslor och sin position i relationen. Om man inte under denna tid löser problemet med svartsjuka så kommer denna negativa känsla att växa sig större till det förvandlas till ett slags tvångstänkande om sin partners tidigare partners. Det börjar att påverka nuvarande känslor i relationen och kan även leda till relationens sönderfall.

Hur kan man hantera svartsjuka angående fd. partners?

För att bli av med de negativa tankarna i kring sin partners förflutna och därmed ”botas” av sin svartsjuka:

1. Acceptera det faktum att alla människor har ett förflutet. Det är svårt att förvänta sig något annat när man går in i en relation med en vuxen. Det förflutna kan inte raderas därför är det enklaste att acceptera det. Dessutom är erfarenhet av tidigare relationer nyttigt då personen i fråga blir klokare och låter bli att upprepa samma skadliga fel.

2. Kom ihåg att alla människor är unika och försök inte att jämföra personer med personer i det förflutna - av någon anledning tillhör de personerna faktiskt ditt förflutna. Fokusera på de nuvarande ögonblick och uppskatta dem. Lägg märke till dina dagliga prestationer och uppmärksamma din egna attraktionskraft. Tänk på dig själv på ett positivt sätt

3. Ta saken i egna händer. Svartsjuka är din egen känsla och även om din partner kommer att övertyga dig om er kärlek och bristen på relevans av tidigare relationer, så kommer svartsjukan att påverka dig så länge du inte tror på det.

4. Samla egna intressen, nya vänner och nya upplevelser. Gör egna självförverkliganden och gör dig inte beroende av den andra personen för det är en kort väg till slutet av relationen.

5. Prata med din partner först och främst, samt vänner och familj. Dela dina bekymmer med dem, namnge dessa och lyssna till yttrande människor som kommer. Missförstånd och svåra situationer är det primära sättet att hantera svartsjuka. Om du inte kan bli av med dina tvångstankar om din partners förflutna så är det bra att gå till en terapeut som kan hjälpa dig att förstå dina känslor och hjälpa dig att lösa dina problem