Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Huskurer för bihåleinflammation

Huskurer för bihåleinflammation

Råd och tips       
Huskurer för bihåleinflammation

Trött rinnande näsa och framförallt smärta ovanför näsan, som ger en strålande smärta i panna och tinningen vid minsta rörelse försvagar vår vardag. Det finns några naturliga huskurer som kan lindra dessa symptom.

Örternas krafter

Örter är oersättliga när vi letar efter sätt att lindra ihållande rinnande näsa och tjocka sekret och slem som vi har i näsan, som gör att vi får svårt att andas. Intensiv och ofta irriterande lukt av örter resulterar i gallring av slem och sekret i näsan. Den bästa och enklaste behandling för deras användning är inandning. Att genomföra det behöver vi en skål, handduk, varmvatten och torkade örter eller naturliga eteriska oljor. Fyll en skål med 2 liter vatten och tillsätt örterna. De mest effektiva örterna är timjan, rosmarin, salvia, lavendel och mynta. Vi kan använda en av dessa eller flera tillsammans. De bästa eteriska oljorna är av tall, rosmarin, eukalyptus, lavendel, pepparmint, mejram. Eftersom oljor är väldigt koncentrerade så vi tillsätter bara några droppar i vattnet medan om vi använder örter så kan vi göra det i en mängd av ca 50g. Luta huvudet ner i skålen och skyla dig med en handduk och andas in ångan. Inandningen bör ske omkring 10 minuter.

Ignorera inte styrkan av intensiva kryddor som kanel, ingefära, spiskummin, peppar och pepparrot. Det är inga mirakelkurer men tillsammans med varmdryck och mat så påverkar det oss på ett positivt sätt och gallrar sekret och slem i näsan. Vid beredningen av maträtter så spara inte på vitlök och lök som innehåller flyktiga oljor som är bakteriedödande. Dessa oljor kan man också andas in när man hackat lök eller vitlök.

Omläggning ger lindring

Bästa omläggningen vid värk av bihåleinflammation är de av salt, bönor: ärtor och senapsfrön. Några nävar korn måste värmas i en kastrull eller i ugn sedan fylla upp en linnepåse med dessa (du kan även använda en bomullstrumpa) och då är omläggningen klar. Sen är det bara fortsätta med salt, men det ska vara en jod-bromsalt som är botande och finns i apoteken. Ordinarie bordssalt kan användas för inhalation - lägga till vattnet istället för örter och oljor.

Dessa åtgärder ovan även om de är riktigt bra så ska de endast ses som kompletterande behandling till det som ordinerats av din läkare. Ej läkt eller otillräckligt behandlad bihåleinflammation kommer tillbaka och det kan sluta med farliga komplikationer.