Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Molekylär Gastronomi : Så smakar kunskap

Molekylär Gastronomi : Så smakar kunskap

Råd och tips       
Molekylär Gastronomi : Så smakar kunskap

Om du någon gång har hört om bröd med bas av sparris, vin av choklad, baconsylt eller äggröra gjord utan stekpanna så kan ni vara säkra på att ni har stött på molekylär gastronomi - som har uppstått utav 2 passioner: Till att laga mat och till att lära sig något nytt.

Molekylär Gastronomi kallas med andra ord även kreativ matlagning. Men om man ska specialisera sig på molekylär gastronomi så räcker tyvärr inte det att bara vara kreativ. Det är också viktigt med kunskap och att man ser produkter ur ett annat perspektiv som på substanser ur ett både kemiskt och praktiskt perspektiv. Gurka är för det första en uppsättning molekyler och sedan är det en del av maträtten.

Termen molekylär gastronomi är skapad av två forskare på slutet av 80-talet förra seklet. Den ungerske fysikern Nicolas Kurti och den franske kemisten Hervé This, de studerade hur produkter uppträder hur varje molekyl påverkar varandra och vad som händer i olika typer av kemiska processer som de utsätts för. Kunskapen av dessa processer och experiment som utförts på mat har hjälpt till att skapa mycket originella maträtter. Ordet experiment är inte någon överdrift eftersom molekylär gastronomi är mer ett arbete i ett laboratorium än vad det har med att göra med vanlig matlagning. Därför är vissa anhängare av traditionella rätter skarpt kritiska till vetenskapsmäns agerande och menar att man inte kan kalla deras metoder för gastronomi.

Specialister av molekylär gastronomi måste man ändå säga att de bryter mot traditionella normer. Det är också det mål de har med sitt arbete. Specialisterna letar efter nya lösningar och överaskar genom att kombinera ovanliga smaker , konsistenser och strukturer av mat och lukter. Det viktiga är att man utvinner en ren smak av produkterna och förfinar den. Stekning i vatten, användning av flytande kväve i matlagningen eller omvandlingsprocess från vätska till små saftiga kulor av struktur likt kaviar, det är bara några av de mest populära metoderna för matlagning.