Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Steppmaskin - Varför är det värt att träna stepp?

Steppmaskin - Varför är det värt att träna stepp?

Råd och tips       
Steppmaskin - Varför är det värt att träna stepp?

Upptäck fördelarna med den högeffektiva men inte alltför populära maskinen Sverige för att träna cardio - steppmaskin och använda den för att forma benen.

När man skriver om övningar som man kan göra genom att träna på en steppmaskin, så låt oss klargöra vad en steppmaskin är. Många människor kallar steppmaskinen felaktigt stegmaskin som man vanligtvis använder vid gruppträning. Steppmaskin är bara ett av de instrument som finns på gymmet, som hjälper oss att bränna överflödigt fett i vader, ben och rumpa och vackert forma dessa kroppsdelar. Även om övningarna ser väldigt enkla och lätta ut så gäller det att säga att man efter 15 minuters intensiv träning är helt genomsvettig och slut.

För att träna med en steppmaskin så behöver man inte vara expert. Det går ut på att man ska trycka foten mot golvet likt man går uppför trappor. Du ska dock veta att det finns flera olika steppmaskiner att välja mellan på marknaden. det finns t.ex. sådana som förutom bara benen även ger händerna träning samt sådana som även tränar höftböjaren. Det finns även mini maskiner som bara har 2 pedaler. Dessa miniversioner kan man ha i sovrummet som inte tar någon plats som en vanlig träningscykel eller krossmaskin.

Om du vill träna på en steppmaskin så bör man följa de grundläggande principerna för att använda den. För det första så börjar varje session med en 10 minuters uppvärmning. Vi kan göra aerobichopp eller gå på en powerwalk. Nästa steg är att vi börjar gå upp på steppmaskinen där vi kommer ihåg att ha en rak hållning och använda djupa andetag vid andning. Efter ca 15 minuters session av intensiv träning bör man satsa på lugnare övningar i ca 10 minuter och sedan komplettera det med en grundlig stretching av musklerna.