Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Farliga transfetter

Farliga transfetter

Råd och tips       
Farliga transfetter

Medvetna konsumenter, d.v.s. de av er som är bekanta med sammansättningen av livsmedel eller har för vana att läsa innehållsdeklarationen på förpackningen har säkert stött på begreppet ”transfetter”. Vi introducerar vad som ligger bakom detta namn och vad det leder till om vi konsumerar dessa.

Bra fett, dåligt fett

I en normal människas konsumerande kost bör 25-30% av energin komma från fett. Lika viktigt som kvantitet är kvalitét. Friska och mest önskvärda är enkelomättade fettsyror ( som finns i nötter, oljor framställda av rapsolja, avokado, oliver) och fleromättade fettsyror ( finns i fisk, valnötter, solrosfrön, vegetabiliska oljor, sesam). Vi kan också konsumera mättat fett (smör, ost, kött och köttprodukter, helmjölk, kokosnötter, palmolja, bakverk, fett från bakning), men de senaste bör vi starkt reducera från vår kost.

Transfetter - grundläggande information

Transfett är vegetabiliska fetter som har förändrats på molekyl nivå genom att det lagts till vätgas. I praktiken innebär detta att de bytt form till fast form d.v.s. härdats. Men en sådan förändring medför allvarliga konsekvenser för en väl fungerande människokropp.

Observera! Skadligt!

Resultaten från ett flertal studier och vetenskapliga texter talar om hög skadlighet vid konsumtion av transfetter. T.ex. så har forskare från Harvards universitet i USA upptäckt att t.o.m. en portion pommes frites eller ca 7 gram fetts konsumtion varje dag ökar risken för hjärtsjukdomar med 50%. liknande siffror avser risken att utveckla diabetes. Dessutom pågår forskning ( hittills) som bekräftar risken för att utveckla cancer på grund av konsumtion av denna typ av fett. Fransyskan Francoise Clavel-Chapelon visar att risken för bröstcancer hos kvinnor ökar med nästan dubbelt så mycket om man konsumerar transfetter. Dietister i hela världen avråder enhälligt att konsumera livsmedel som innehåller härdade fetter.

Transfett finns i följande produkter:

Vissa fetter för stekning och smörning av form, margarin för bakning,

kex, chips, kakor fyllda med fettmassa,

vissa spannmål, krispig granola

majonäs,

kaffegrädde av pulver,

produkter stekta i fett som uppvärmts flera gånger (pommes frites, munkar, kakor)