Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Den magiska rödbetan

Den magiska rödbetan

Råd och tips       
Den magiska rödbetan

Orsaken är att rödbetan innehåller ämnen som sänker blodtryck, förbättrar cirkulation, minne och potens samt ökar ork, styrka och kondition. Karolinska Institutet i Stockholm är ett av de forskningscentra som publicerat flera nya och mycket intressanta studier. Det faktum att något så enkelt och sve

Den största hälsonyheten och ett av de mest googlade orden just nu är utan tvekan rödbeta. En grönsak som tidigare bara uppskattades av några få är nu forskarnas favorit.

Så säger forskarna
Förklaringen till den nästan mirakulösa effekten är den höga halten nitrat i rödbeta, ett ämne som fram till för några år sedan ansågs kunna bilda cancerframkallande nitrosaminer.

Nu har forskare, på bl. a Karolinska Institutet, visat att det är tvärt om. Naturligt förekommande nitrat i kombination med betacyanin (rödbetans färgämne) kan istället skydda kroppen mot cancer och hjärt/kärlsjukdom. Kärlen blir mer elastiska, blodtrycket normaliseras och cirkulationen förbättras. Det senare påverkar inte bara hälsan och välbefinnandet utan i hög grad även den sexuella förmågan.

Äldre bäst nytta 
Mest påtaglig nytta har äldre personer med nedsatt blodcirkulation. Studier visar t.ex. att rödbetsjuicen också kan minska problem med fönstertittarsjuka och skydda mot åderförkalkning. Positivt är att det oftast räcker med mellan 1–2 dl juice per dag och att skillnaden märks redan inom några dagar.

Artikelkälla