Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Godisberoende - Hur bekämpar man det? 

Godisberoende - Hur bekämpar man det? 

Råd och tips       
Godisberoende - Hur bekämpar man det? 

Godis - Ger oss en trevlig avkoppling och är vår allierade i tider av sorg, de är alltid med vid de tillfällen vi tillbringar tillsammans med familjen. Hur kan man bli av med dem eftersom de är så goda och ger oss så mycket glädje? 

Att äta godis gör oss lyckliga för stunden, därför gör det att vi försöker nå efter det. Kanske till och med varje dag. Det händer nog även tillfälligt att vi med en lekfull och ironisk ton talar om att vi kanske till och med är beroende av sötsaker. Men det existerar faktiskt ett sådant beroende hos människor som man kan jämföra med alkoholism eller drogberoende även fast det låter väldigt drastiskt och orättvist. 

Socker finns överallt

Godiset hotar vår hälsa pga att det innehåller mycket socker. Även om vi i ett ögonblick äter en chokladkaka för att tillfredsställa vår kropp och vårt humör så har det på lång sikt en förödande inverkan på vår kropp. Det negativa är att vi hittar socker överallt. Det finns gott om socker i färdiga produkter, högförädlade livsmedel, såser, drycker och snacks. Om vi konsumerar detta i tid och otid och inte heller begränsar vårt konsumerande så kommer det bli mycket värre för oss. Vi borde avsevärt minska konsumtionen av socker och framförallt se till att inte äta godis varje dag. Det är verkligen inte lätt att förändra detta framförallt om vi har våra vanor. 

Genom att vi begränsar sötsaker kan vi få hjälp att genom inkludera mer frukt och färska juicer i vår kost. Istället för att konsumera socker och söta drycker ( samt mer ) kan man framgångsrikt konsumera mer produkter som kvalitativ honung eller byta ut socker mot stevia. Vi bör byta ut butiksbakade bakverk och kakor i vårt hushåll med egen producerade. Om man bestämmer sg för att man ska äta choklad så bör man välja en mörk sort med högsta möjliga kakaohalt. När du är i affären och handlar så bör du läsa igenom innehållsdeklarationerna och skapa dig kunskap om de produkterna du konsumerar. Detta gör det möjligt för att vi ska kunna göra kloka inköp som gagnar vår hälsa. 

När sötsaker har en påverkan över en

Om man talar om missbruk så är det aktuellt när de börjar störa vår dagliga verksamhet och även om vi är medvetna över det fortfarande försöker nå efter sötsaker. Vi kan i detta tillfället inte längre dominera situationen och då är det läge att verkligen göra något. Som i det här fallet är äta godis starkare än våran vilja och förnuft. 

Om vi har drabbats av ett sådant beroende så bör man rådgöra med specialister. Terapi är ett lika viktigt botemedel som i fall med andra typer av beroenden även om man talar mindre om beroende av godis och socker än om alkoholism, tobak eller arbetsnarkomani. För att förändra sin kost till att bli hälsosammare är det bra att ta hjälp av en dietist.