Du är här: Allt för hälsan  »  Sjukdomar  »  Melanom - hur känner man igen det?

Melanom - hur känner man igen det?

Sjukdomar       
Melanom - hur känner man igen det?

Det är viktigt att kontrollera om du är i riskzonen för att utveckla den här typen av farlig cancer och lära sig känna igen det. 

Melanom utgör drygt 2% av alla cancerfall. Det är också uppskattat att cancern drabbar 1 av 75 personer. Melanom har klassats som en obotlig sjukdom men tack vare utvecklingen av nya mediciner så kan man bota sjukdomen under förutsättning att man upptäcker den tidigt. 

Symptom på sjukdomen

Melanom kan visa sig genom att förändra utseendet på födelsemärken eller leverfläckar men också genom att helt nya skapas. De vanligaste symptomen där patienter diagnosticerats med cancer förekommer i närheten av leverfläckar där patienter uppmärksammat:

- förtjockning

- förstoring

- klåda

- rodnad av märket eller runt om märket

- blödningar

- förändrad form

En läkare bör kontaktas för kontroll vid alla oroande förändringar som visar sig på huden. 

Är mitt märke melanom?

En första kontroll av märken kan göras redan hemma. För att göra detta så kan man använda en populär metod som innebär att man utvärderar 4 egenskaper hos märket som är gömda under de första fyra bokstäverna i alfabetet

A- ( Från engelskans ord Asymmetri) - funktionen i samband med symmetri fläckar. 

Ett godartat märke är oftast mjuka och har en oval form. Störande förändringar är de vars former är asymmetriska eller tecken på ”flex” i en riktning. 

B ( Från engelskans ord Border ) - Den här funktionen visar gränserna för märket. Cancersjukdomar har ofta förlängningar på huden som tenderar att ha en ojämn eller ojämna kanter och ibland finns även hack och gupp i dem. 

C - ( Från engelskans ord Color ) - Ett karakteristiskt tecken på märket är även dess färg. Trots sitt namn behöver färgen på melanom inte vara mörkt. Om märket visar någon ljusare , mörkare eller köttfärgad kan det bero på cancer och då bör man omedelbart gå till doktorn.

D - ( Från engelskans ord Diameter ) . Ett annat utmärkande drag är märkets storlek. Din läkare bör se över alla förändringar eller märken som är större än 5 mm.