Du är här: Allt för hälsan  »  Åkommor  »  Metoder att bota allergier

Metoder att bota allergier

Åkommor       
Metoder att bota allergier

Att man inte har någon kontakt med allergener är den bästa lösningen för personer som lider av allergiska sjukdomar. I de flesta fall är dock detta omöjligt att uppnå utan problem och begränsningar i livet.

Istället för att bota allergier med läkemedel så kan man överväga att ta hjälp av terapi speciellt inriktad mot allergier. 

I grund och botten innefattar immunterapi (specifikt immunterapi mot allergier) dvs terapi speciellt inriktad mot allergier där man ger den allergiska personen ett vaccin som innehåller det allergenet vilket patienten är allergisk mot. Små injektioner som man regelbundet ger i en viss tid gör att kroppen upphör att bekämpa allergenet och som ett resultat kommer de besvärande symptom att upphöra eller dess intensitet att minska. 

Vem kan ta hjälp av terapi speciellt inriktad mot allergier? 

När det gäller fördelningen av ålder av personer som kan anta immunterapi så gynnar den patienter i åldern mellan 5 till 45 år. Fastställandet av den övre åldersgränsen är ganska individuell och beror på andra sjukdomar patienten lider av. Sjukdomar som kan påverka beslutet att ta sig an terapin kan vara hjärtsjukdomar, hypertoni och ateroskleros. 

Man bör ha i åtanke att immunterapi är en lång process. Vanligtvis tar terapin ungefär mellan 3-5 år att genomgå. Vid denna tid antar vi allergen i form av vaccin i perioder 4e-6e vecka (underhållsdoser) med undantag för den första behandlingsperioden, när vaccinet ges i högre doser och ofta, eftersom var 7e-14e dag 2-3 månader.

Effekterna av terapin

Det är inte säkert att terapin fullständigt tar död på problemet med allergin och som patienter bör vi inte ha det som en vision. Det kan vara så att behandlingen endast kommer att minska intensiteten av symptom och hur vi svarar på allergenet. Då är det nödvändigt att fortsätta användningen av antiallergiska läkemedel men i mindre doser. Behandlingen är ibland inte så effektiv hos patienter med väldigt svår allergi eller dem som är allergiska mot flera olika allergener. Allt beror på ett antal faktorer som enskilda anlag som en specialist bör få bedöma. 

Behandlingen måste föregås av en grundlig granskning ( t.ex. hudtester, noggrann analys av patientens symptom) av läkare som kan kvalificera patienten för vidare behandling. Det är nödvändigt att lokalisera det sensibiliserande allergenet och i vilken utsträckning patienten är utsatt och hur starka reaktionerna är. Lika viktigt är det också att identifiera eventuella kontraindikationer. 

Det finns olika typer av immunterapi som säsongsallergi som är lämplig för patienter som är allergisk mot säsongs allergener (pollen) och året runt terapi för personer som kommer i kontakt med allergenet hela tiden (djur, iska, dammkvalster).