Du är här: Allt för hälsan  »  Tester  »  Tester av könssjukdomar

Tester av könssjukdomar

Tester       
Tester av könssjukdomar

Tester om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar genomförs på olika sätt beroende på  hur de hotar vår hälsa. De visar närvaron av mikrober, svampar eller virus.

1. Test som visar om man drabbats av klamydia. 

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna. Hos kvinnor visar sig klamydia genom rikliga flytningar i underlivet och smärta när man kissar, hos män känner man en svidande känsla vid urinröret. Ofta märker man dock inte av att man drabbats. Bakterien som är ansvarig för sjukdomen bosätter sig i slemsekretet i underlivet. Långvariga inflammationer kan leda till oåterkalleliga förändringar hos kvinnor och ökar risken för infertilitet. 

2. Test som visar om man drabbats av svampinfektion

Genital candidainfektion kan överföras sexuellt, även om sjukdomen oftast uppstår av sig självt då vi redan i vår organism kan ha svamp. Symptomen för sjukdomen är klåda, smärta och brännande känsla i underlivet. När man ska testa sig så samlar man ett vaginalt pinntest. 

3. Tester som visar om man drabbats av syfilis

Syfilis orsakas av bakterien treponema pallidum som genom cirkulationssystemet angriper kroppen. Tre veckor efter infektionen i underlivet kommer det fram röda prickar som torkar ut och faller bort och avslöjar sår. Såren kan försvinna men efter 6 veckor så angriper liknande utslag hela kroppen, tillsammans med att vi får förstorade lymfkörtlar. För att testa om man drabbats av syfilis tar man ett blodprov och undersöker detta genom Wasserman metoden. Visar sig testet positivt tyder det på att man smittats.

4. Tester som visar om man drabbats gonorré 

Gonorré liknar klamydia infektioner i slemhinnorna. Gonorré orsakas av bakterien diplokocker Neisser. Det kännetecknas av varbildningar kring urinröret, brännande känsla och klåda. Obehandlad Gonorré kan leda till infertilitet. Även här gör man blodprov. 

5. Tester som visar om man drabbats av trikomonaskolpit 

Trikomonaskolpit är encelliga organismer som överförs sexuellt och utvecklas i en sur miljö. De första symptomerna uppenbaras först efter ett år och kan visas genom inflammation, brännande känsla vid urinering och skummiga flytningar. Det testas genom en mikroskopisk undersökning av vagina, uretral eller slam från urin. 

6. Tester som visar om man drabbats av HIV

Det farligaste viruset som kan överföras vid samlag. HIV överför aids eller förvärvat immunbristsyndrom. HIV-virus finns i mänskliga kroppsvätskor - blod, sperma, saliv. HIV-viruset förstör de levande blodkroppar som ansvarar för att skydda kroppen mot sjukdomar. De första symptomen på infektion kan likna influensa, följt av en period av lugn utan symptom. Virus införs i kroppen genom ett öppet sår i huden eller slemhinnan som kantar vagina, anus och mun. Särskilt tunn och känsligt membran har vi i ändtarmen så analsex bär störst risk för att drabbas av HIV-infektion. Blodprover för viruset utförs i kliniker eller vårdcentraler. Dessa tester är helt gratis och anonyma utan att man behöver ha remiss.