Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Svart, grönt eller rött - vilket te är det mest hälsosamma?

Svart, grönt eller rött - vilket te är det mest hälsosamma?

Råd och tips       
Svart, grönt eller rött - vilket te är det mest hälsosamma?

Te är en av de mest populära dryckerna i världen. Beroende på vilken typ av te man dricker har det olika egenskaper och effekter på kroppen. 

Svart te - stimulerar och lugnar 

Det mest populära och druckna teet. Men har relativt få hälsofrämjande egenskaper i jämförelse med andra typer av te. Men det betyder inte att det är så lite hälsofrämjande egenskaper i svart te att man bör sluta att dricka det. Svart te innehåller många flavonoidföreningar som har antioxiderande egenskaper samt cancerförhindrande och är även bromsande av åldersprocessen. 

Flavonoider kan lindra inflammationer och har en positiv effekt på hjärt och kärlsystemet genom att täta blodkärlen och sänker blodtrycket. 

Pga den höga halten av tein så har svart te en uppvaknande effekt. Svart te kan dock fungera avkopplande förutsatt att vi brygger teet längre än tre minuter. Dock bör vi vara försiktiga vid bryggningen för att brygger vi teet för länge så förlorar det sin bästa smak och blir mindre tilltalande.

Dessutom skyddar svart te oss mot karies och utveckling av skadliga mikroorganismer i matsmältningssystemet. Svart te innehåller vitamin C, K och B-vitaminer som är kända för sina positiva egenskaper när man lägger på svart te för trötta ögon. Svart te bidrar till att minskar påsarna under ögonen vid trötthet samt av röda och överarbetade ögon. Sådana pålägg kan vi framställa genom våra vanliga tepåsar som vi blötlägger med kompress. 

Grönt te - förlänger livet

Det mest populära teet pga sin smak, dess stimulerande egenskaper av viktminskning. I själva verket är grönt te mycket aromatiskt och renar kroppen från gifter, påskyndar ämnesomsättningen och energin i kroppen. Man kan ha i åtanke att grönt te underlättar koncentrationen i flera timmar medan en kopp kaffe bara underlättar under kort tid. Tein som ingår i grönt te underlättar under koncentrationen under flera timmar bara genom ett intag av en kopp. 

Svart te produceras genom fermentation av gröna teblad. Denna process gör att man tappar en massa näringsvärden som finns i det gröna teet. Grönt te anses vara friskare - att dricka grönt te gör att vi får i oss mer mikro och makro element som t.ex. järn, fluor, koppar, mangan och kalcium. Grönt te innehåller en stor mängd av vitaminer och antioxidanter. Regelbundet intag av grönt te förlänger livet. Det stimulerar magen att producera magsafter och snabbar blåsans arbete. Tack vare sina egenskaper skyddar grönt te oss mot cancer. Det har antimagsårs egenskaper och sänker kolesterolet.

Rött te - har förbrännande egenskaper och renar kroppen

För att skapa rött te så fermenterar man tebladen under kort tid. Under denna tid får bladen en röd färg och en distinkt smak. Te av denna typ kännetecknas av ett högt innehåller av tanniner, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Rött te förbättrar också blodcirkulationen och vårt humör samt att det påverkar leverns arbete. Det finns inget annat te som bränner fett så intensivt som rött te. Det snabbar upp tarmrengöringen och blåsans arbete samt produktionen av magsafter. Detta främjar till en bättre matsmältning och ökar därmed ämnesomsättningen och minskar övervikten.

Taggar: