Du är här: Allt för hälsan  »  Åkommor  »  Laktosintolerans: orsakar, symptom, läkning

Laktosintolerans: orsakar, symptom, läkning

Åkommor       
Laktosintolerans: orsakar, symptom, läkning

Laktosintolerans har tydliga symptom som inte är så trevliga. Laktosintolerans visar sig tydligt när vi konsumerar färsk komjölk eller vissa mejeriprodukter. 

Efter att man konsumerat mjölk, färskost, yoghurt eller andra produkter som innehåller laktos, börjar kroppen reagera genom en serie gastriska symptomer. Man kan drabbas av diarré, kolik, kramper i magen, irriterade tarmar, illamående, gaser och ibland även kräkningar. Dessa symptom kan drabba oss i varierande grad och beror på mängden konsumerad mjölk eller mejeriprodukter. Laktosintolerans ökar samtidigt som åldern, men kan även förekomma tillfälligt t.ex. om slemhinnan i tunntarmen blir påverkad av olika orsaker som t.ex. pga en kur av antibiotika. 

Laktas och laktos

Laktosintolerans är en åkomma som drabbar ca 25% av alla svenskar. Européer särskilt de som bor på den norra delen av vår kontinent lider mindre av detta än asiater. I allmänhet så har vuxna människor svårare att bryta ner laktos än små barn.

Huvudanledningen för icke toleransen är inte laktos (disackarid) utan laktas. Eller snarare brist på laktas. Laktas är en enzym som produceras i tunntarmen, vars funktion är att bryta ner laktos till glukos och galaktos så den kan absorberas. Med åldern så minskar produktionen av laktas. Processen börjar redan hos vissa barn som bara är några år gammal. De flesta vuxna har en laktostolerans upp till 50%. Men hos ett antal människor är den betydligt mindre vilket gör att de knappt kan smälta laktos överhuvudtaget. Då får vi osmält disackarid i tarmen, och stoppar vatten vilket gör att det startas en jäsningsprocess i tarmarna som resulterar i de symptom nämnda ovan. 

Forskning och kost

Det finns flera metoder för att testa om det finns en tydlig diagons av laktosintolerans (urintest, blodserumtest, test av mängden väte i utandningsluften etc.) Det är också lätt att observera och märka att vi har drabbats av det. Intoleranssymptom kommer ofta fram från 30 min till flera timmar efter att vi konsumerat färsk mjölk. Intolerans kräver delvis eller fullständigt uteslutande av konsumtion av färsk komjölk. Beroende på i vilken utsträckning vår kropp kan producera laktas så kan man se om man även behöver utesluta större delen av vit ost och yoghurt. Kefir innehåller inte laktos. Till detta kan även hård ost, och långlagrad ost räknas då dessa inte innehåller stora mängder laktos. Laktos finner vi inte i vegetabilisk mjölk (soja, mandel, kokos): Men vi kan finna laktos i korv eller i snacks och godis.