Du är här: Allt för hälsan  »  Råd och tips  »  Allergi mot dammkvalster och rengöring

Allergi mot dammkvalster och rengöring

Råd och tips       
Allergi mot dammkvalster och rengöring

När det gäller frågan om städning och rengöring där allergiker eller familjer med personer som har allergier mot kvalster ger vi här flera råd.

Hushållsdamm är fiende nummer ett för många människor som lider av luftallergi. Damm ansamlas i kvalster, mikroskopiska varelser från spindelfamiljen, bara kvalster är inte farliga för människan, men deras spillning mycket skadlig. Den innehåller nämligen proteiner som är ett mycket starkt allergen

Även om man inte kan se kvalster med blotta ögat så finns de överallt i vårt hem. Kvalster trivs som bäst när temperaturen är över 20 grader och ställen där damm samlas så som täcker, gardiner, filtar , mattor och ett paradis för dem är linne, eftersom de livnär sig på exfolierad hud. kampen mot kvalster är en svår kamp men det är inte helt omöjligt att bekämpa dem och det gäller att ta kampen om man har barn som ha allergiska symptom. I fallet om man har små barn som exponeras för kvalster kan det få farliga konsekvenser. Alla allergiker kan uppleva obehagliga symptom som rinnande näsa, eksem och till och med astma, alla människor kan ha dessa problem men små barn har de värst för deras organism är inte tillräckligt stark för att på ett bra sätt försvara sig mot dessa allergener.

Det enda effektiva sättet att bekämpa kvalster är att städa ordentligt. Det viktigaste är att föra bort onödiga saker från vårt hem som samlar damm och noggrant dammsuga samt damma av med fuktig trasa. Det är bra att göra sig av med tunga gardiner, tjocka mössor, sovrumsmatta, samt att man ofta byter ut sina sängläder och vädrar. I allvarliga fall av kvalster kan man t,o.m. behöva ersätta sina kuddar och täcken med syntetiska produkter eller köra speciella påslakan och örngott med mikrofibermaterial där kvalster inte kan tränga igenom. Angående dammsugning så är det bästa att använda sig av dammsugare med vattenfilter, man kan även köpa speciella rengöringsprodukter mot kvalster.