Du är här: Allt för hälsan  »  Tester  »  Hur fungerar screeningtest?

Hur fungerar screeningtest?

Tester       
Hur fungerar screeningtest?

Det är allmänt känt att den grundläggande förutsättningen för att förebygga sjukdomar är att kontrollera sin hälsa genom profylax. Där det viktiga och en av de främsta verktygen är så kallade screeningtest.

Screening test utförs på människor som ännu inte visar tecken eller symptom på en viss sjukdom men ändå vill göra ett test för att göra en tidig upptäckt av någon sjukdom så den kan behandlas effektivt och därmed minska risken för sjuklighet samt förebygga och minska risken av dödlighet. Dessa typer av test utförs kanske över hela befolkningen i en viss kategori t.ex. barn i en viss åldersgrupp eller en grupp av personer som är en så kallad högrisk grupp som t.ex. kvinnor som riskerar att drabbas av livmoderhalscancer. Screeningtest tillåter att man kan ställa en första diagnos men för att ställa en slutgiltig diagnos så gäller det att utföra fler typer av tester som är mer noggranna inom det misstänkta sjukdomsområdet för att kunna planera en noggrann behandlingsstrategi. Därför bör man alltid ta hänsyn till att det är möjligt att ett resultat av ett screeningtest kan vara felaktigt och en frisk person skulle kunna få ett resultat att man är sjuk och värre att en sjuk person kan få ett resultat att man egentligen är frisk, vilket ger den personen en säker känsla som egentligen är sjuk.

Screening test utförs för ett antal sjukdomar men framförallt cancer där patienter löper en hög risk, t.ex. kvinnor i en viss ålder för bröstcancer (mammografi) och livmoderhalscancer (cytologi) och när det gäller män för prostatacancer ( digital rektal undersökning och en blodscreeningtest för nivåer av antigener). Ofta utförs en koloskopi som ett test för kolorektal cancer. Ett obligatoriskt screeningtest utförs för att upptäcka hypotyreos och fenylketonuri hos nyfödda. För hela befolkningen utförs screeningtest t.ex. för skolbarn för att upptäcka syn och hörselproblem d.v.s. skolios eller annan sjukdom.